Hlavní navigace

Ještě jednou Vista a skončete ten flame

27. 11. 2007 21:14 Pavel Chalupa

Ne že by mi to nedělalo radost, že můj článek Přechod na Vista a budoucnost operačních systémů je nejdiskutovanější, ale řeší se tam pořád dokola to samé a nejsmutnější na tom je, že to dělá doslova pár jednotlivců. S březnovým článkem Jak vidí Linux regionální prodejci počítačů? to bylo úplně stejné, počítadlo se zastavilo na 287 diskusních příspěvcích. V březnu ten článek byl jako nejdiskutovanější pak dalších 40+ dní. Ten včerejší má aktuálně 260 příspěvků a ještě to přibývá. Vždyť ty diskuse jsou pořád dokola o tom samém, to vás to ještě baví? Dám tady jeden příklad, který se týká Microsoft Office 2003 a jeho běhu na Linuxu s použitím CrossOver Linux (základem samozřejmě Wine):

Performance was never less than outstanding. Indeed, when I dual-booted to Vista Home Premium on the same system, Office 2003, in particular, was clearly running slower on Microsoft's own operating system. It's a heck of a note when Microsoft applications run faster on Linux than they do on Windows, but there it is. (zdroj)

To snad dává smysl: pokud bych tedy někdy hypoteticky měl někomu zodpovědět otázku ohledně operačního systému a on by mi dal podmínku, že chce při své práci používat Microsoft Office – třeba 2003 – tak mu vysvětlím, ať si nainstaluje Linux a do něj klidně ten Office 2003, jednoduše proto, že na stejném hardwaru mu to poběží rychleji, než kdyby si tam dal Vistu.

Ale hlavně vždycky je to o tom výsledném řešení a ať si každý používá co mu vyhovuje, a dost možná operační systém je to nepodstatné, prostě použiju libovolnou kombinaci softwaru obecně, abych dosáhl toho co chci. Pokud chci používat MS Office 2003 a vím, že na stejném hardwaru mi poběží s Vistou pomaleji než na Linuxu pod Wine, tak co si vyberu?

Sdílet